Два британски военноморски патрулни кораба пристигнаха край бреговете на остров Джърси, част

...
Два британски военноморски патрулни кораба пристигнаха край бреговете на остров Джърси, част
Коментари Харесай

Великобритания прати бойни кораби срещу френски рибари

Два английски военноморски патрулни кораба дойдоха край крайбрежията на остров Джърси, част от Нормандските острови, където към 80 френски лодки се събраха на пристанището в столицата Сейнт Хелиер в знак на митинг против нови риболовни правила, въведени след Брекзит, съобщи в. ``Гардиън``. ``Даунинг Стрийт`` съобщи, че патрулните кораби са изпратени да " наблюдават обстановката ", само че някои подлагат на критика решението като прекомерно тежка реакция.

HMS Severn, който е бил употребен за следене на военни кораби на съветския флот, и HMS Tamar акостираха на пристанището  в 7 часа сутринта, съобщи БиБиСи. И двата кораба, които идват от пристанището в Портсмут разполагат с две огромни оръдия и зенитно оръжие с дребен обхват.

Френските управляващи също изпратиха патрул за наблюдаване на обстановката -  32-метровият транспортен съд PCG Athos. Морската жандармерия удостовери, че корабът е  там, с цел да ``следи обстановката и да подсигурява сигурността на френските рибари``.

Съгласно новите правила, които предизвикаха гнева на протестиращите ,  въведени от държавното управление на Джърси във връзка със Споразумението за търговия и съдействие сред Обединеното кралство и Европейски Съюз,  френските лодки би трябвало да показват документ, че имат история на лов на риба във водите на Джърси.

Най-големият остров в Ла Манша, разположен на 22 благи от Франция, има характерен статус на политическа взаимозависимост от Британската корона и официално не е част нито от Обединеното кралство, нито от Европейския съюз.

Според френските управляващи новите правила за лов на риба край Нормандските острови не са били разисквани с ЕС и това автоматизирано ги прави " оскъдни ". Съгласно комерсиалната договорка за риболовни права след Брекзит, управата на острова трябва да допусне европейски кораби във водите си. Оказва се обаче, че те се нуждаят от лицензи, както и да се съобразяват с дълъг лист от ограничения, които в никакъв случай не са били обсъждани и договаряни.

Премиерът на Англия Борис Джонсън даде обещание своята поддръжка за Джърси и разкритикува   митинга на френските риболовци.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР